Aleksy Mainusz napisał(a):
No i niech Mateusz robi te RE - jeszcze kilka i nabierze wprawy, poza tym liga potrzebuje trochę wideo ( poza relacjami ofc.), bo ostatnio Bary nie ma czasu niestety na RE z GT
Po sezonie mogę nadrabiać, na razie mam takie tygodnie że poza pracą dużo się działo, ale już nie za dużo zostało mi do zrobienia i najpóźniej w połowie czerwca mogę się za to brać.
Race Edita nie widziałem, bo już go nie ma, ale widziałem wzmianki o powtarzających się scenach - ja zawsze staram się tego unikać. Żeby poprawić dynamikę możesz robić też tak jakby zmiany kamer podczas długich scen. Np. czyjaś walka bok w bok - najpierw pokazane z onboardu tego z tyłu jak wchodzi pod łokieć rywalowi, potem kamera z zewnątrz i na koniec onboard wyprzedzonego, czy kamera z przedniego skrzydła, czy też widok na tył z bolidu wyprzedzającego. Dzięki temu unikasz "monotonii", pokazujesz cały czas tę samą akcję, ale masz kilka krótszych ujęć. Świetnym przykładem są tu Race Edity Menela, przyznam że sam podpatrzyłem to od niego
http://www.f1-online.pl/wideo/1/10/173/ - tu np. akcja z 1:15 została podzielona na trzy ujęcia, następna po niej podobnie
Szczerze jak teraz patrzę na ten mój RE z przed 3 lat, to łapię się za głowę ile błędów zrobiłem, których bym teraz nie powtórzył. Ale to właśnie pokazuje, że z każdym nowym filmikiem, człowiek ma większe doświadczenie, co przekłada się na lepszy montaż.