FacebookYouTubeTwitchCupSell
FORUM TEMATYCZNE
5 wrz 2016 19:26
O, Pan Woźniak coś mądrego napisał, szanuję.
5 wrz 2016 19:44
Jak gość, który nie potrafi przekroczyć progu czasowego wgl się wypowiada w kwestii jazdy bez TC !?!? I jeszcze szyderczo kłamie, nawet nie wie jak wyglada sytuacja w kwestii np. Mojego przygotowania.

A co do ligi - nasza bez większego problemu potrafiła nazbierać komplet kierowców na początek sezonu i utrzymywała super frekwencje. Pochwal sie Wozniak jakas swoja liga?
5 wrz 2016 19:54
Ja się nie interesuję rozwojem duchowym, jednak chyba muszę zacząć, bo to jest fascynujące jak dwie osoby mogą się złączyć duchowo, że jak się pisze o jednej, to druga odbiera to jako o niej. 8-)

A jak gość, który nie potrafi przekroczyć progu czasowego wgl się wypowiada w kwestii jazdy bez TC?
Normalnie, za pomocą forum tematycznego. 8-)

Ja tylko wyciągnąłem wniosek z wypowiedzi Twojego wiernego kompana, być może błędny, ale to tylko wniosek, a wnioski, jak to wnioski, mogą być błędne. Jeżeli tak jest, to przepraszam serdecznie Ciebie, czyli Marcela.

Skoro Wasza liga tak świetnie się rozwija, to czemu chcecie wspomagać jej konkurencję? To nielogiczne. F1O nie podupada, daje sobie świetnie radę. Nie jesteście Bayernem Monachium, że musicie ratować Borussię Dortmund, jak to miejsce ładnych parę lat temu, bo upadnie największy konkurent. Spokojnie możecie się zająć swoją ligą w takim razie, a nie mieszać w sprawy innych lig.

Dodane 5 września 2016 21:57:
A swoją ligą się nie pochwalę, bo:

Żyjcie i dajcie żyć innym. Nie zbawicie całego świata. Ustalono taki, a nie inny regulamin - dostosujcie się. Każdy to robi, każdy (kto ma lub miał, przypominam) licencję zdawał test z jego znajomości.

Dodane 5 września 2016 22:04:
W ogóle, całą sytuację można porównać do odprowadzenia podatków. Prawo nie nakazuje firmom działającym na terenie Polski, aby były w naszym kraju zarejestrowane. Tak samo, jak regulamin nie narzuca na jakim poziomie TC trzeba jeździć. Powiedzmy, że jazda na wysokim TC to odprowadzanie podatków w Polsce - rejestrujemy firmę na terenie RP i odprowadzamy część zysków do skarbu państwa - korzystamy z podstawowej opcji, jakie daje nam prawo. Teraz powiedzmy, że z jazdą bez TC jest jak z rejestrowaniem firmy na Kajmanach czy w innym "raju podatkowym" - w obu przypadkach zyskujesz, ktoś może twierdzić, że to niesprawiedliwe, jednak jest to legalne. Korzystanie (a raczej nie korzystanie) z TC to nie jest jazda z jakimś DRSem, którego formalnie nie ma w modzie - nie jest oszustwem. Tak samo, jak założenie firmy w takiej Panamie. Tylko, że trzeba się nad tym nagłowić, napracować (co prawda nad założeniem firmy w Polsce też, ale chyba trudniej zrobić to pierwsze, bo też dochodzą kwestie prawne itd). Tak więc, moi mili, chcecie zyskiwać - wykorzystujcie prawo do ostatniej joty, ale go nie łamcie.
Koniec i kropka, a kto czytał (i nie zrozumiał), ten trąba.
5 wrz 2016 20:07
Możemy sobie tak odpisywać w nieskończoność... Chciałem coś wskórać, to jedno i to samo ciągle. Może kto inny przemówi.
5 wrz 2016 20:13
Jeśli kierowca bez TC dominujący o 1,5 sekundy nad kierowcą z TC zmierzyłby się z tym drugim na wysokiej TC, i wygrałby ten drugi, to wniosek jest prosty - ten drugi ma większy talent, jest lepszy, szybszy, ale po prostu ma mniej czasu na bocenie, a więcej czasu na życie prywatne.

A jakby zmierzyli się bez TC i wygrałby ten pierwszy? A może po prostu drugi nie potrafi ogarnąć TC i co, ten pierwszy ma cierpieć bo ten drugi nie potrafi/nie chce mu się/czy ma jeszcze jakiś inny powód że nie jeździ bez TC?

Powinniście docenić że regulamin daje dowolność w kwestii TC i wybrać najlepsze, najbardziej optymalne dla siebie ustawienie, na którym będziecie czuć się wystarczająco dobrze i jeździć szybko, zamiast marnować czas na jakieś raki na forum że na tych samych pomocach okaże się kto jest szybszy... Jeden lepiej od rywala wykorzysta brak TC, a drugi lepiej od rywala wykorzysta jej obecność i po to jest ta dowolność, żeby każdy mógł sobie wybrać to co najbardziej mu odpowiada...
5 wrz 2016 20:24
INBA trwa w najlepsze, więc przychodzimy z kremówkami.

Optymalnym rozwiązaniem będzie fizyka dostosowana na zysk dla ludzi, którzy jeżdzą bez pomocy (F4 i F8). Nie mówię, żeby to było 0,5s/okr od razu, bo to przesada, ale nie może być tak, że na jeździe bez tego tracą.

No i tu zaczęły się schody, bo nie spełniono szacowanych założeń ( cóż za niespodzianka!). Ale widząc obecny stan rzeczy na górze w F1, zmian nie będzie, więc bijemy się o nic.

Generalnie to widać, że jeden kolega szybko zmienił zdanie nt. TC. Koterie i koteryjki, interesy i interesiki. Wyłącznie własne rzecz jasna. Niektórzy to sobie z tego niezły burdel zrobili.

Podsumowując:
a) F1 będzie tracić na frekwencji, bo było tak zawsze, ale utrudnianie F1 temu pomoże
b) Zamiast wyrównanej walki, są spore różnice , rozumiem, że w Kanadzie, Belgii czy Japonii w I 2016 było za mało walki w ścisłej czołówce?
c) Hurr durr wyciąganie wniosków po loteryjnej Australii jest bardzo obiektywne <ok> Może sobie stinty na ostatnich 10 kółkach poanalizujemy? Bez jaj panowie...
d) Sam wyścig był nudny, a sama loteryjność powinna temu pomóc. Tu by się bardziej przydało nieco ściąć tunel, bo za dużo dawał, bo też szybko kierowcy dochodzili i wojowanie na mieczyki szybko się skończyło .
e) Pisałem kiedyś (na adminach),
Nie tędy droga, zabawa w profesjonalnego simracera ( w 107%), to nie ten adres.
. Wiadomo, że ci naj, pro powinni stać na piedestale. Tylko, że nie powinno się też bardziej kopać tych słabszych. Niestabilność serii, połączona z "przerostem formy nad treścią" powoduje bagienko.

Na zakończenie NIE STOJĘ PO ŻADNEJ ZE STRON, BO KAŻDA JEST SKRAJNIE GŁUPIA I NAPALONA JAK TRACZ DO INTERESÓW. Przy zachowaniu obecnego układu GT i GP2 ponownie triumfują i to z większym rozmachem. Brawo dla snobów, bawcie się wesoło z 10 kierowcami, kiedy cierpliwość się pewnym skończy.

Czekam serdecznie na obrzucanie pewną substancją ;)
5 wrz 2016 20:34
Swiete slowa. Prawda jest taka, ze mozemy krzyczec i krzyczec, nic sie nie zmieni, bo wszystko jest szyte grubymi nicmi. Niczym #dobrazmiana. Trzeba zbojkotowac serie i juz.
5 wrz 2016 23:26
Moim zdaniem w tym sezonie warto używać TC (mówię o niskiej, która jest tak "mocna" jak high w poprzednim sezonie). TC wysokiej raczej nie ma sensu używać, bo auto faktycznie mocno zwalnia.

Dla mnie każdy, kto używa trakcji wyżej niż niska jest kozakiem, bo nie wiem jak można w ogóle robić konkurencyjne czasy. To też się tyczyło poprzedniego sezonu, więc nie widzę tutaj praktycznie żadnej zmiany.

W poprzednim sezonie nie musiałem uczyć się jazdy z TC, bo ani tempo wiele się nie poprawiało, ani zużycie opon nie było dużo niższe. Natomiast w tym sezonie prawdopodobnie będę musiał się przestawić na TC, bo zużycie opon jest zbyt duże i szybko traci się tempo.

Więc ja mam zupełnie odwrotnie odczucia niż Marcel. To ludzie, którzy jeździli bez TC teraz będą musieli się przestawić (prawdopodobnie), żeby nie zjadać opon a zachować tempo. To nie jest przyjemne, myślę, że nawet mniej przyjemne niż nauka jazdy bez TC. Ja z tego powodu nie narzekam. Dostosuję się.

Ludzie. W realnej F1 też były sezony z TC i sezony bez TC i jakoś nie wypjerdolili połowy stawki. Stawka zostawała z grubsza tak jak było, tylko kierowcy się dostosowywali i już. U nas jest teraz tak samo. W I 2016 można było cisnąć bez TC, a teraz lepiej sobie włączyć. Kto chce jeździć musi się dopasować i tyle.

Moim zdaniem powinniśmy jeździć bez TC, ale nie z tego powodu, że niektórzy potrafią, czy nie potrafią, tylko po prostu w realnej jeżdżą teraz bez. Jakbyśmy śmigali przykładowo sezon 2007 to sam byłbym za wprowadzeniem trakcji.

P.S.
Jazda z trakcją jest trudniejsza, bo trzeba wykonywać dużo bardziej precyzyjne i agresywne ruchy kierownicą, natomiast jak się trakcję wyłączy to zawsze niedostatek precyzji skrętu można skorygować uślizgiem. Tylko, że w 99,9% przypadkach jak już jest TC to nie warto jeździć bez TC. Chyba, że się sztucznie coś pogmera i to pozmienia.
Zmodyfikowane 5 wrz 2016 23:26 przez Adrian Babiński.
6 wrz 2016 04:53
Porównanie z F1 nie trafione. Po pierwsze, nie każdy kto jeździ w lidze ma takie umiejętności jak profesjonaliści
Fakt, są tacy którzy dostosowują się bardzo szybko, ale niektórym zajmuje to o wiele więcej czasu. Po drugie, nie każdy ma lub jest inżynierem, który będzie wiedział jak perfekcyjnie ustawić bolid, a ustawienia przy jeździe bez asyst są bardzo ważne. I po trzecie, nie każdy spędza godziny w symulatorze, a wiadomo że czym więcej się jeździ tym s z szybciej człowiek jest w stanie to opanować. Dochodzi jeszcze kwestia sprzętu, na klawiaturze się nie da jeździć bez asyst, a w lidze jest jeszcze sporo osób które z niej korzystają.
Zmodyfikowane 6 wrz 2016 04:56 przez Mateusz Kaczyński.
Konto usunięte
6 wrz 2016 09:57
Mateusz Kaczyński napisał(a):
Porównanie z F1 nie trafione. Po pierwsze, nie każdy kto jeździ w lidze ma takie umiejętności jak profesjonaliści.
Fakt, są tacy którzy dostosowują się bardzo szybko, ale niektórym zajmuje to o wiele więcej czasu. Po drugie, nie każdy ma lub jest inżynierem, który będzie wiedział jak perfekcyjnie ustawić bolid, a ustawienia przy jeździe bez asyst są bardzo ważne. I po trzecie, nie każdy spędza godziny w symulatorze, a wiadomo że czym więcej się jeździ tym s z szybciej człowiek jest w stanie to opanować. Dochodzi jeszcze kwestia sprzętu, na klawiaturze się nie da jeździć bez asyst, a w lidze jest jeszcze sporo osób które z niej korzystają.

Co do punktu drugiego: dobre ustawienie bolidu to największa sztuka w tej grze, nikt mi jednak nie wmówi, że trzeba być inżynierem, żeby ustawić bolid czy auto w rFactorze... Przypominam, że ja jestem archeologiem (humanistyczna nauka) a nie mechanikiem czy inżynierem z Mercedesa a jednak wiem co i jak przestawić. Dużo ludzi chwali moje sety. Wystarczy poczytać trochę w internecie o setupie rFa. A jeśli nie masz czasu poczytać, która śrubka co zmienia w czterech na krzyż ustawieniach (przypominam, że większość setupu mamy zablokowaną) to znaczy, że nie zależy mu na dobrych wynikach. A jak wie, która śrubka za co odpowiada to ustawi bolid dość szybko i nie musi jeździć cały tydzień i bocić miliona okrążeń.

A podsumowując wasze rozważania powyżej: nie ma ligi, w której wszystko wszystkim pasuje. Ja się dostosuję do tego co jest i traktuję to jak zmiany w Regulaminie realnej F1. Wszyscy jeżdżą na tych samych zasadach ustalonych przed sezonem. W zeszłym roku były inne, w tym roku są inne, w przyszłym będzie jeszcze coś. I uwierzcie, że czołówka i tak się dostosuje i będzie wygrywać, niezależnie jakie zmiany w modzie zrobicie i jakie pomoce włączycie bądź wyłączycie. Taka jest prawda.
NAJBLIŻSZE SESJE
SERWERY
Serwer egzaminacyjny
Adres:
91.237.52.91:34297
Tor:
Sesja:
Testy
Serwer wyłączony
Dołącz na serwer
Serwer egzaminacyjnywył
POGODA
Deszcz
Deszcz
Powietrze:
12 °C
Tor:
12 °C
SOB
Deszcz
23 °C
NIE
Częściowe zachmurzenie
22 °C
PON
Deszcz
19 °C
TEAMSPEAK
Serwer TeamSpeak 3
Adres:
91.237.52.91:9987
Serwer wyłączony
Dołącz na serwer
ADMINISTRACJA SERII DTM
Szef serii:
Pomocnicy:
-
KLASYFIKACJA
KierowcyZespoły

Aktualności | Ogłoszenia | Pomoc | Download | Regulamin | Polityka prywatności

Kontakt:
f1onlinepl@gmail.com

Liczba odwiedzin:
49 456 786

stat4u

Korzystanie z witryny f1-online.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.

Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.