FacebookYouTubeTwitchCupSell
FORUM OGÓLNE
11 paź 2011 18:30
Neil napisał(a):
http://mojelusterko.pl/index.php?mode=ar ticle&article=1789 - odnośnie związków małżeńskich. Czyli jak znajdę sobie dziewczynę również ateistkę i pójdę do urzędu stanu cywilnego to nie będzie to legalny związek. :)
Zgadzam się z Simonem. Miło jest czasem podyskutować. :) Nie obrażamy nikogo i to najważniejsze.

Wyraźnei zaznaczono że to ślub cywilny:P nie kościelny. Nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi o "legalny" ale w sensie że kościelny (po prostu wg kościoła legalny związek miedzy kobietą a mężczyzną jest wazny tylko po sakramencie małżeństwa.) Tak nakazuje nam nasza wiara. A no i na tej stronie wyraźnie jest podane że ateistka i chrześcijanin. Uważam że dla chrześcijanina ważny jest ślub kościelny. i jeśli ateistka naprawde go kocha to (choćby nie do końca wierzyła) przyjmie chrzest i przystanie do naszej wiary. Ale tylko wtedy gdy naprawde go kocha. To będzie dla nich prawdziwa próba.:)
11 paź 2011 18:31
Simon874 napisał(a):
Neil napisał(a):
http://mojelusterko.pl/index.php?mode=ar ticle&article=1789 - odnośnie związków małżeńskich. Czyli jak znajdę sobie dziewczynę również ateistkę i pójdę do urzędu stanu cywilnego to nie będzie to legalny związek. :)
Zgadzam się z Simonem. Miło jest czasem podyskutować. :) Nie obrażamy nikogo i to najważniejsze.

Wyraźnei zaznaczono że to ślub cywilny:P nie kościelny. Nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi o "legalny" ale w sensie że kościelny (po prostu wg kościoła legalny związek miedzy kobietą a mężczyzną jest wazny tylko po sakramencie małżeństwa.) Tak nakazuje nam nasza wiara. A no i na tej stronie wyraźnie jest podane że ateistka i chrześcijanin. Uważam że dla chrześcijanina ważny jest ślub kościelny. i jeśli ateistka naprawde go kocha to (choćby nie do końca wierzyła) przyjmie chrzest i przystanie do naszej wiary. Ale tylko wtedy gdy naprawde go kocha. To będzie dla nich prawdziwa próba.:)

Ateista poprosi o cywila, jeśli ona go kocha. Będzie kłótnia przez to i koniec. xD <wyśmiewacz>

Simon, problem w tym, że jeśli wrzucisz złotówkę tą to i tak podatek będzie. Poza tym skoro są wierni, a w to nie wątpię, bo to jest większość w Polsce to jest kasa. Jest kasa i jest dobrze i nie potrzeba Państwa. Przykład? Kilkaset metrów ode mnie w Warszawie wybudowali nową wieżę tylko po to, żeby była druga czy tam pierwsza najwyższa w stolicy...
11 paź 2011 18:36
Neil napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fundusz_Ko% C5%9Bcielny#Finansowanie - nieoficjalny bilans tak? :D

Póki mamy taką sytuację polityczną to niestety będziemy finansować tych spaślaków czarnych co w luksusach opływają.

Edit: Simon, problem w tym, że jeśli wrzucisz złotówkę tą to i tak podatek będzie. Poza tym skoro są wierni, a w to nie wątpię, bo to jest większość w Polsce to jest kasa. Jest kasa i jest dobrze i nie potrzeba Państwa. Przykład? Kilkaset metrów ode mnie w Warszawie wybudowali nową wieżę tylko po to, żeby była druga czy tam pierwsza najwyższa w stolicy...

Skoro ktoś wybiera Palikota do sejmu to sie nie dziw:D Nie no oczywiście nie chce negować niczyich poglądów politycznych:P
Ale faktem jest ze czy wybierzemy PO czy PiS czy inne PSL to wiele nam sie w Polsce nie poprawi. Po prostu nie dojrzaliśmy do demokracji jeszcze:)
co do luksusów to zgadzam się z okiem. czywiście w mediach pokazywane sa piękne bazyliki, katedry itp. ALe naprawde radze wybrać się w Polskę, i pooglądać. W naszym kraju jest wiele biednych parafi, co poniekąd pokazuje ten przedstawiony przez Cb. bilans:)
11 paź 2011 18:39
Zgodnie z badaniami TNS OBOP około 50% obecnych "katolików" powinno być ekskomunikowanych za to że np. wierzą w reinkarnację
11 paź 2011 18:57
Ziomek027 napisał(a):
Zgodnie z badaniami TNS OBOP około 50% obecnych "katolików" powinno być ekskomunikowanych za to że np. wierzą w reinkarnację

A ja uważam że to po prostu brak wiedzy tych ludzi na temat swojej wiary. Wierzą bo taka jest tradycja, albo rodzice byli wierzacy i głupio im odstąpić od tej (często) rodzinnej pokoleniowej wiary. I to wracamy do początku. Właśnie dlatego w szkołach jest religia aby takich młodych uświadomić. I to co pisałem wczesniej- religia obowiązkowa nie jest (przynajmniej u mnie tak to się odbiera). A z drugiej strony patrząc na naszą wiare całkiem z boku dowodem na istnienie Chrystusa jest tylko Biblia. Więc naprawdę trzeba ogromnej wiary by w to wierzyć.
A było przecież sporo zjawisk określanych przez nas katolików "cudami"- zjawisk których nie da się w żadny logiczny i naukowy sposób wyjaśnić ( weźmy pod uwage np słynne objawienia fatimskie).
11 paź 2011 19:01
Simon874 napisał(a):
Ziomek027 napisał(a):

A ja uważam że to po prostu brak wiedzy tych ludzi na temat swojej wiary. Wierzą bo taka jest tradycja, albo rodzice byli wierzacy i głupio im odstąpić od tej (często) rodzinnej pokoleniowej wiary. I to wracamy do początku. Właśnie dlatego w szkołach jest religia aby takich młodych uświadomić. I to co pisałem wczesniej- religia obowiązkowa nie jest (przynajmniej u mnie tak to się odbiera). A z drugiej strony patrząc na naszą wiare całkiem z boku dowodem na istnienie Chrystusa jest tylko Biblia. Więc naprawdę trzeba ogromnej wiary by w to wierzyć.
A było przecież sporo zjawisk określanych przez nas katolików "cudami"- zjawisk których nie da się w żadny logiczny i naukowy sposób wyjaśnić ( weźmy pod uwage np słynne objawienia fatimskie).

No teraz to żeś pojechał...
Są pozabiblijne dowody na istnienie Boga i właśnie dlatego nasza wiara ma sens dla wielu ludzi nawet tych którzy w to nie wierzą. Tacyt, Pliniusz Młodszy, Talmud, Józef Flawiusz, Serapion, Swetoniusz - to chyba wszyscy.
11 paź 2011 19:01
Krytyka[edytuj]

Fundusz jest krytykowany między innymi za – jak to określają krytycy – "stracenie racji bytu". Powstał on w założeniu jako rekompensata za szkody jakich doznał Kościół od państwa, a Kościół otrzymał już rekompensaty z nawiązką. Krytykowany jest fakt, że pieniądze z Funduszu dostają także Kościoły, których dobra państwo nigdy nie przejęło[7], jak również fakt, iż każdego roku ponad połowa pieniędzy Funduszu jest przeznaczana na ubezpieczenia dla duchowieństwa[8].

I to jest właśnie jedną z najbardziej smucących mnie faktów- obecnie "góra kościoła" (chodzi mi o hierarchię w Polsce) woli przejmować się kasiorą niż problemami ludzi. Oczywiście jak już pisałem nie wszędzie tak jest.
Dodane 11.10.11 21:04:
Ziomek027 napisał(a):
Simon874 napisał(a):
Ziomek027 napisał(a):

No teraz to żeś pojechał...
Są pozabiblijne dowody na istnienie Boga i właśnie dlatego nasza wiara ma sens dla wielu ludzi nawet tych którzy w to nie wierzą. Tacyt, Pliniusz Młodszy, Talmud, Józef Flawiusz, Serapion, Swetoniusz - to chyba wszyscy.

Dzięki za poprawienie;) ;)
Owszem, ale z drugiej strony czy można ufać człowiekowi który będzie się wypowiadał na temat tego w co nie wierzy? Pamiętaj jednak że nasza wiara nakazuje nam wierzyc głównie (jeśli nie tylko i wyłącznie ) w Pismo Swięte. (Jeżeli znowu strzeliłem gafę to prosze poprawcie:D :D)
11 paź 2011 19:10
Jeżeli wierzysz tylko w Pismo Święte to jesteś jednym z protestantów...

a sakramenty święte?
a dary Ducha Świętego?
a Trójca Święta?
11 paź 2011 19:10
JAKI SPAM JA <cenzura>E I WAM TO SIE CHCE CZYTACZ?
11 paź 2011 19:12
Menel napisał(a):
JAKI SPAM JA <cenzura>E I WAM TO SIE CHCE CZYTACZ?

To jest przynajmniej rozmowa na poziomie...
NAJBLIŻSZE SESJE

GP Brazylii

Interlagos

Brazylia
KwalifikacjeZakończona
WyścigZakończona
SERWERY
Serwer F1
Adres:
91.237.52.91:10000
Sesja:
F1, Wyścig
Serwer wyłączony
Dołącz na serwer
Serwer F1wył
Serwer egzaminacyjnywył
POGODA
Deszcz
Deszcz
Powietrze:
17 °C
Tor:
17 °C
PON
Deszcz
18 °C
WTO
Deszcz
23 °C
ŚRO
Zachmurzenie
26 °C
TEAMSPEAK
Serwer TeamSpeak 3
Adres:
91.237.52.91:9987
Serwer wyłączony
Dołącz na serwer
KLASYFIKACJA
KierowcyZespoły
01Adrian Babiński537
02Patryk Krutyj462
03Aleksy Mainusz364
04Marcel Pawiński316
05Dawid Czepiela269
06Maciej Wysmulski200
07Radosław Cupał189
08Wojciech Bobrowicz149
09Damian Wolkiewicz146
10Mateusz Majka142

Aktualności | Ogłoszenia | Pomoc | Download | Regulamin | Polityka prywatności

Kontakt:
f1onlinepl@gmail.com

Liczba odwiedzin:
48 330 085

stat4u

Korzystanie z witryny f1-online.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.

Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.