Uwaga Uwaga! Nie wiedziałem gdzie to wstawić, ale jako że najczęściej zaglądacie na ogólny, więc wrzucam tu. I od razu ostrzeżenie: NIE KOPIUJCIE, NIE ROZPOWSZECHNIAJCIE, BOWIEM NAWET JA SIE NIE PYTAŁEM O TO CZY MOGE TO TU WSTAWIĆ. PODEJRZEWAM ŻE RAFIK USUNIE TEN POST, ALE MOŻE JEDNAK ZAAKCEPTUJE I STWIERDZI ZE TO JEST PRZYDATNE, WIĘC PROSZE BARDZO:
Jak zapobiegać lagom?
Silnik multiplayer gry F1 Challenge jest na tyle stary , że duża ilość kierowców na serwerze powoduje lagi. Bardzo często najlepszym rozwiązaniem dla lig jest serwer dedykowany, lecz co wtedy gdy i to nie pomaga i lagi nadal występują? Podstawową rzeczą jest zauważyć przy jakiej liczbie kierowców występuje problem. Jeżeli lagi występują u wszystkich (lub u znacznej większości), problem może być trudny do zlikwidowania. Jeżeli jednak problem mają pojedyncze osoby bardzo częstym ich powodem jest zła konfiguracja gry pod tryb multiplayer. Poradnik ten myślę że pozwoli wam zlikwidować występowanie lagów, lub zdecydowanie zmniejszyć ich ilość. Zacznijmy od ustawień w grze, myślę że z nimi nie powinniście mieć większych problemów. Grę należy ustawić tak jak na poniższym schemacie (opcje które nie znalazły się poniżej należy ustawić według swojej woli).
Powtórki (Replays)
- Nagrywaj Powtórki : Wyłączone
- Nagrywaj Najlepsze Okrążenie: Wyłączone
Opcje Dodatkowe
- Widzialność pojazdów:
- Koleiny: Włączone
- Odbicie światła: Wyłączone
- Efekty środowiska: Włączone
- Detale Nieba: Nisko
- Detale Cząsteczkowe: Nisko
- Detale Dymu: Nisko
- Detale Poślizgu: Nisko
- Detale Kurzu: Nisko
- Detale kokpitu: Wysoko
Grafika
- Szczegóły Toru: Nisko
- Szczegóły Bolidu Gracza: Średnio
- Efekty oświetlenia bolidu: Wyłączone
- Cienie: Wyłączone
- Szczegóły innych bolidów: Średnio
- Jakość obrazu: Niska
- Animacja załogi PIT: Średnio
- Efekty specjalne: Nisko
- Lusterka: Włączone
- Telebimy: Wyłączone
- Centrum Wiadomości: Włączone
- Wskaźnik na szybie: Włączony
- Napisy TV: Włączone
Należy pamiętać że czym mniejsze ustawienia grafiki tym mniej lagów, lecz zalecamy standardowe ustawienia (podane wyżej).
Niestety sama zmiana ustawień w grze nie wystarczy trzeba jeszcze edytować plik .plr (/save/twójnick/twójnick.plr ) w następujący sposób.
Otwieramy notatnikiem plik „twójnick.plr” i edytujemy następującą linijkę:
BoneSpring Threshold="0.10000"
Zamień na:
BoneSpring Threshold="1.00000"
Programy antywirusowe i firewall
Nie zapomnijmy wyłączyć wszystkich programów wykorzystujących łącze takich jak: Gadu-Gadu, Bittorent, Skype, Firefox, Outlook, Internet Explorer itp. a także niepotrzebnych programów wykorzystujących procesor. Zaleca się aby przed wejściem na serwer ponownie uruchomić komputer w celu zakończenia wszystkich procesów.
Wskazane jest aby zamknąć lub wyłączyć programy antywirusowe, firewall. Zapewniamy że nie ma się o co martwić, ponieważ w ciągu kilku godzin nic się nie stanie. A także wyłączyć na czas wyścigu automatyczne aktualizacje antywirusa.
Zalecamy także zainstalowanie programu „Smart Close”. Funkcją jego jest wyłączania niepotrzebnych programów, niepożądanych w trakcie wyścigu. Mogą dzięki temu programowi zmniejszyć się lagi.
Jeśli gra zostanie ustawiona tak jak napisałem powyżej nie ma możliwości aby były lagi, no chyba że posiadane łącze jest słabe lub przeciwnik nie ma poprawnie ustawionej gry.
Poradnik pochodzi z strony www.f1race.es w przekładzie piotrkalobcio na język polski.
Znaleziono na
http://f1challenge.pl/articles.php?artic le_id=3Przyznam że sam trochę boję się to wstawiać