FacebookYouTubeTwitchCupSell
FORUM OGÓLNE
16 paź 2012 16:20
Maciej Paruch napisał(a):
Ta, a Massa to co? W 2008 jednym punktem przegrał tytuł, a w 2007 przegrał z nowym kierowcą w zespole (Raikkonen). Tak łatwo krytykować Alonso, a spójrz gdzie był Massa. W 2010 zespół spartolił taktykę (chociaż wtedy też RBR był szybszy), w tym roku na początku bolid był za słaby, a teraz RBR odzyskał kosmiczną przewagą.

Zwycięstwo w Malezji to było nic? Podczas gdy Massa walczył o miejsca poza dziesiątką, Alonso zdobywał punkty szrotem.
Dodane 16 października 2012 17:40:
Radosław Cupał napisał(a):

Zobacz teraz ;)

Szymon Kmiecik napisał(a):
Ferrari jedzie w tym sezonie na za<cenzura>istym farcie i nie zaprzeczajcie temu faktowi.
Druga sprawa, że umieją to szczęście znakomicie wykorzystać.

Ja się z wami jak najbardziej zgadzam, ale Massa był bliziutko tytułu, i nie zepsuli to taktyką jak w 2010, tylko cholernego pecha miał Mclaren.
Co do Twojej wypowiedzi Bari, to według mnie powinno być na odwrót. Najpierw 2007 później 2008. To pokazuje że się podniósł, sezon 2008 mówcie co chcecie ale dobry miał, i team patrzył na dwóch kierowców a nie na jednego i tu przechodzę do dalszych wypowiedzi, tak jak m.in. w tym sezonie na Alonso. Takie jest moje zdanie, że Massa odgrywa całkowicie 2 planową rolę. Mimo że bolid nie jest super, to i tak Massa jest raczej od testowania nowych części, a nie dostaje bolidu którym by mógł powalczyć, tak jak ostatnio. Większość jest skupione raczej na Alonso, co pokazuje przykład Japonii (gdzie Alonso odpadł, i zespół postawił na Massę, gdzie m.in. dzięki temu zajął pozycję jaką zajął) oraz negatywny przykład Korea, gdzie mógł walczyć o P2 z Webberem, chociaż tu zespół trochę rozumiem, bo dla Alonso liczy się każdy punkt. Mam nadzieję że Massa od przyszłego sezonu, od początku będzie traktowany na równi z Alonso, bo w moim odczuciu, napewno 2011 i 2012 takie nie były, a w 2010 w Ferrari była wielka podjara że mają Alonso i też większość postawili na niego, a skończyło się tak jak skończyło.
16 paź 2012 17:34
Dlaczego mieliby w sezonie 2007 od razu skreślić Massę? To on był rok dłużej w zespole, to on był ich protegowanym. Mieli równe szanse i przegrywali z McLarenami w klasyfikacji. Kimi się rozkręcił, końcówkę miał lepszą. Gdyby na niego nie postawili, tytuł trafiłby w ręce kogoś z McL.
W 2010 zrobili to szybko, ale zrobili to dlatego, że to Alonso był wyżej w klasyfikacji. I okazało się że decyzja była dobra, ale zabrakło tych 4 czy ile punktów.
16 paź 2012 17:43
Zatraciliście jeden ważny fakt.
Alonso jest lepszym kierowcą od Massy (choćby ze względu na dwa tytuły) i Fernando tak czy siak będzie faworyzowany w Ferrari.
2008 rok... cóż, gdyby np nie awaria silnika ( na Węgrzech podajże) lub ustawiony wyścig Renault w Singapurze to Massa miałby tytuł:)
Felipe był dobrym kierowcą. Był do wypadku. Wtedy "coś" zgubił i mam nadzieję, że jego ostatnie wyniki świadczą o powrocie do tamtej formy.
16 paź 2012 18:02
Maciej Paruch napisał(a):
Dlaczego mieliby w sezonie 2007 od razu skreślić Massę? To on był rok dłużej w zespole, to on był ich protegowanym. Mieli równe szanse i przegrywali z McLarenami w klasyfikacji. Kimi się rozkręcił, końcówkę miał lepszą. Gdyby na niego nie postawili, tytuł trafiłby w ręce kogoś z McL.
W 2010 zrobili to szybko, ale zrobili to dlatego, że to Alonso był wyżej w klasyfikacji. I okazało się że decyzja była dobra, ale zabrakło tych 4 czy ile punktów.

Tak, ale zauważ że pisząc że decyzja była dobra tak naprawdę nigdy nie poznamy jakby jeździł Massa gdyby to na niego postawiono. Po 2009 był po wypadku, nie jeździł do końca sezonu, i w 2010 może potrzebował czegoś na przełamanie, ale nie dostał. Tym bardziej cały obraz zatarło słynne Fernando is faster... i pewnie mniej słynne operacje o którym się nie dowiemy. W 2007 Kimi zgarnął tytuł, także czemu nie zadać pytania, dlaczego nie postawili na niego w 2008? Przecież poza Australią początki miał przyzwoite. A jednak to Massa był o krok, i faktycznie, gdyby nie może nie tyle awaria, bo to się może zdarzyć każdemu, pamiętam Hamilton też w którymś sezonie, chyba 2007, nie jestem pewien nie chce mi się sprawdzać, miał sporego pecha pod koniec sezonu, ale ta afera Reno, jest tu argumentem.
Gdybać można, przeszłości nie zmienimy, przyszłości też my raczej nie, ale miejmy nadzieję że będzie miał godniejsze warunki niż przez ostatnie 2 sezony (mowa oczywiście o bolidzie, a nie o wygodzie jako wygodzie)
16 paź 2012 18:42
Ferrari od kiedy pamiętam stawia na tego kierowcę, który jest szybszy. Massa był szybszy w Korei, spoko ale o P2 to on by nie powalczył, nie przy różnicach 0.3s na okr a Alonso przyda się każdy punkt. Massa potrafi jeździć, jest dobry. Ale nie najlepszy - nie ma co się oszukiwać. Dziękuję
16 paź 2012 19:05
Ale jest super mecz...
16 paź 2012 19:07
Massa miał tempo lepsze od Webbera,tym bardziej od Alonso. Też wspominał że się każdy punkt liczy, dlatego zrobili tak jak zrobili. Nie wnikam tutaj co by się działo z oponami gdyby Massa cisnął bardziej, czy dalej by na nich utrzymywał tempo (ale raczej tak, skoro Vettel na "wybuchającej" oponie kręcił 1;43 <wyśmiewacz>)
16 paź 2012 19:35
Ustawiony wyścig w Singapurze nie ma wiele do gadania - to Ferrari popełniło błąd, wypuszczając Felipe za szybko, co skończyło się wyrwanym wężem tankującym. Gdyby nie to, Massa skończyłby w top 8, pomimo ustawki Renault.

Nawet jakby Massa zdobył P2 - co by to dało Fernando? 3 punkty więcej straty. Massa musiałby mieć tempo na wygraną, bo 18 a 12 to 6 pkt różnicy, 25 a 15 to 10. Gdyby Massa zajął P2 to Alonso straciłby 13 pkt do Vettela.
16 paź 2012 20:09
UWAGA!!
Tylko dla ludzi którzy odwiedzają sadistic dział Hard!

http://gorojanin-iz-b.livejournal.com/55 983.html

Tam są zdjęcia, zobaczcie sobie (w linkach)
16 paź 2012 20:58
Ja pierdziele nie chce mi się tego wszystkiego czytać xD
NAJBLIŻSZE SESJE
F1WyścigZakończona
GTKwalifikacjeZakończona
GTWyścigZakończona
F1KwalifikacjeZakończona
F1WyścigZakończona
SERWERY
Serwer F1
Adres:
91.237.52.91:10000
Sesja:
F1, Wyścig
Serwer wyłączony
Dołącz na serwer
Serwer F1wył
Serwer GTwył
Serwer egzaminacyjnywył
POGODA
Zachmurzenie
Zachmurzenie
Powietrze:
16 °C
Tor:
16 °C
PIĄ
Deszcz
17 °C
SOB
Deszcz
21 °C
NIE
Deszcz
22 °C
TEAMSPEAK
Serwer TeamSpeak 3
Adres:
91.237.52.91:9987
Serwer wyłączony
Dołącz na serwer
KLASYFIKACJA
KierowcyZespoły
Seria F1
01Adrian Babiński537
02Patryk Krutyj462
03Aleksy Mainusz364
Seria GT
01Patryk Krutyj253
02Radosław Bogusz191
03Mateusz Bogusz177

Aktualności | Ogłoszenia | Pomoc | Download | Regulamin | Polityka prywatności

Kontakt:
f1onlinepl@gmail.com

Liczba odwiedzin:
47 594 917

stat4u

Korzystanie z witryny f1-online.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.

Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.